Elektrische laadpaal straks verplicht bij nieuwbouw

Vorig jaar heeft de Europese Commissie ingestemd met het plan ‘Schone energie voor alle Europeanen’. Hierin staan onder meer maatregelen rondom elektrische voertuigen. Zo moeten er verplicht laadpalen komen te staan bij bedrijven en woongebouwen. Eerst bij nieuwe gebouwen, later ook bij bestaande bouw.

Nieuwbouw vanaf 2020

Nieuwe bedrijfspanden moeten vanaf 2020 per 10 parkeervakken beschikken over ten minste één laadpaal voor elektrische voertuigen. Dit geldt ook voor bedrijfsgebouwen die een ingrijpende renovatie ondergaan (waarbij de kosten hoger zijn dan 25 % van de totale waarde van het gebouw). Zijn er minder dan 10 maar meer dan 5 parkeerplekken? Dan moet in ieder geval de bekabeling voor een laadpaal er liggen.

Bij nieuwe woongebouwen met 10 of meer parkeerplaatsen moeten vanaf 2020 in ieder geval de nodige voorzieningen zijn aangebracht om elektrische laadpunten te bekabelen. Een laadpaal is dus nog niet verplicht. 

Bestaande bouw vanaf 2025

Voor bestaande bouw gelden de nieuwe regels vanaf 2025. Overigens zijn de plannen van de Europese Commissie nog niet officieel in een richtlijn of wettekst gepubliceerd. De precieze uitwerking laat dus nog op zich wachten. Maar houd er alvast rekening mee!