Fijne werkplek voor SPITS

Het bedrijfspand van SPITS - specialist in het verpakken en de logistiek van farmaceutische middelen - was toe aan een forse uitbreiding. Het moest een comfortabele en veilige werkplek worden. Samen met Orbit Architecten leverde SPA WNP ingenieurs een bijdrage. SPITS deelt het uitgebreide pand in Alkmaar met twee andere bedrijven.

Bouwfysica

Ventilatie en daglichttoetreding zijn belangrijk om een comfortabele werkplek te creëren. SPA WNP ingenieurs adviseerde op deze onderwerpen. We hebben ze onder andere getoetst aan de eisen van Bouwbesluit 2012 voor het aanvragen van de omgevingsvergunning. Hierbij hebben we natuurlijk wel meegedacht met de gebruiker en eigenaar van het pand! Zo hebben we gezocht naar pragmatische oplossingen, zoals een binnentuin. Met berekeningen voor de temperatuuroverschrijding hebben we gezocht naar een zoveel mogelijk bouwkundige oplossing. Deze hebben we gevonden in een combinatie van ventilatie en een aangepaste zontoetredingsfactor (ggl-waarde) van het glas in de lichtstraat in het dak. Dit voorkomt oververhitting in de binnentuin, zonder dat koeling nodig is.

Brandveiligheid

Daarnaast hebben we een advies voor de brandveiligheid opgesteld. Natuurlijk mocht de situatie in het bestaande pand niet verslechteren door de wijzigingen. Daarnaast was er de wens om de ruimten in het nieuwe deel zo open mogelijk te houden. Daarom is gekozen voor een gelijkwaardige oplossing voor het hele pand, van in totaal circa 8.000 m². Hierdoor was op de verdieping een kantoortuin mogelijk en heeft het gebruik van de binnentuin geen beperkingen. Verder kon de cleanroom uitgevoerd worden als één geheel.

 

Ook voor de brandveiligheid is gezocht naar praktische oplossingen. Hierbij hebben we nét even buiten de standaard kaders gedacht. Zo hebben we vanwege het risico op brandoverslag geadviseerd een stuk grond aan te kopen. Hiermee was er voldoende afstand tot aan de perceelgrens. En was het niet nodig om een hele gevel brandwerend te maken.

Meer weten?

Er zijn geen nieuwsberichten om te tonen.