Van kantoor naar woningen

Aan de Barbizonlaan in Capelle aan den IJssel werkt Verdouw Advies aan de transformatie van een kantoorpand naar woningen. Er komen 54 appartementen, een daktuin en een groene buitenruimte.

Ruimtelijke motivatie

Woningbouw valt niet binnen het bestemmingsplan op deze locatie. Daarom heeft Verdouw Advies SPA WNP ingenieurs om hulp gevraagd. Wij verzorgden de ruimtelijke motivatie voor de afwijking van het bestemmingsplan. Dit op basis van de kruimelgevallenregeling. Deze regeling biedt met een verkorte Wabo-procedure uitkomst voor plannen die net buiten de kaders van het bestemmingsplan vallen. Een handig instrument met de huidige woningnood in Nederland!

Onderzoek

Daarnaast heeft SPA WNP enkele onderzoeken uitgevoerd. Onder andere naar de externe veiligheid. Dit vanwege een nabijgelegen LPG-tankstation. Ook hebben we de ontheffing begeleid in het kader van de Wet natuurbescherming. Met de vergunningverlening kunnen de sloop- en saneringswerkzaamheden nu starten. De appartementen worden naar verwachting eind 2021 opgeleverd.

Hoe zit het met de kruimelgevallen in de Omgevingswet?

Met de komst van de Omgevingswet in 2022 vervalt de huidige kruimellijst. Maar dit betekent niet dat de regels uit de kruimellijst helemaal verdwijnen. Een gemeente kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de huidige kruimellijst geheel of gedeeltelijk in het omgevingsplan op te nemen als afwijkingsregels. In de praktijk zal blijken in hoeverre de regels uit de kruimellijst nog terug te vinden zijn in de omgevingsplannen. Lees hier meer over de kruimelregeling onder de Omgevingswet.

Meer weten?