Waar komt die brom vandaan?

Vanaf 1 april 2021 mag de buitenunit van een warmtepomp maximaal 40 dB geluid maken. Dit om overlast voor de buren te beperken. SPA WNP berekent het vooraf.

 

Warmtepomp voor verwarmen

Sinds 2019 kun je in Nederland geen gasaansluiting meer aanvragen voor een nieuwe woning. Dat betekent dat elektrisch koken de nieuwe standaard is. Maar ook dat er een nieuwe vorm van verwarmen nodig is. Bij veel nieuwe woningen gebeurt dit met een elektrische warmtepomp.

 

Warmtepompen zetten warmte uit de bodem of de buitenlucht om in hoogwaardige energie voor de verwarming en voor warm tapwater. In Nederland gebruiken de meeste warmtepompen de buitenlucht als warmtebron. In 2019 gold dit voor 85% van alle geïnstalleerde warmtepompen (CBS, 2020). Niet verrassend, want bodemwarmtepompen zijn duurder in aanschaf en afhankelijk van de bodemgesteldheid.

Brommend geluid

Bij een warmtepomp die de buitenlucht als bron gebruikt, hoort een buiten-unit. Deze ziet er hetzelfde uit als de buiten-unit van een airco. De buiten-units kunnen een brommend geluid maken. En dat kan zorgen voor overlast bij de buren. Daarom geldt er vanaf 1 april 2021 een maximaal geluidniveau van 40 dB bij de perceelgrens. Bij woongebouwen geldt dit bij te openen delen van een ander appartement. De eis geldt ook bij vervanging van bestaande buitenunits. Of bij het installeren van nieuwe warmtepompen of airco’s bij bestaande gebouwen.  

 

Overlast voorkomen

Ervaart u overlast door de nieuwe buiten-unit van de buren? Dan kunt u bij SPA WNP ingenieurs terecht voor een meting op locatie. Let op: de eis geldt alleen voor buiten-units die na 1 april 2021 geplaatst of vervangen zijn.

Of wilt u een omgevingsvergunningaanvraag doen en gebruikt u een warmtepomp met de buitenlucht als bron? SPA WNP laat met een berekening al in de ontwerpfase zien dat uw installatie voldoet aan de nieuwe eis. Zo voorkomt u brommende geluiden bij de buren!

Meer weten?