Yara Sluiskil gaat 800.000 ton CO2 uitstoot per jaar verminderen

Milieu

Yara Sluiskil gaat een project uitvoeren dat belangrijk gaat zijn in het verwezenlijken van de klimaatambities van Yara en Nederland. Het project focust op Carbon Capture and Storage (CCS), dit is een technologie waarbij CO2 wordt afgevangen en permanent wordt opgeslagen in lege gasvelden. De CO2 die bij Yara wordt afgevangen ontstaat bij het maken van waterstof. Met CCS technologie gemaakte waterstof wordt blauwe waterstof genoemd.

SPA WNP ingenieurs is sinds 2020 nauw betrokken bij de voorbereidingen van het project. Samen met de medewerkers van Yara is een aanvraag omgevingsvergunning voorbereid voor de benodigde installaties.

Yara gaat vanaf 2026 ieder jaar 800.000 ton CO2 uitstoot verminderen. Dankzij een investering in Sluiskil van 194 miljoen euro borgt de grootste meststoffen- en AdBlue productielocatie in Noordwest Europa grootschalige CO2-reductie.

Tegelijkertijd werkt het bedrijf aan de inname van groene waterstof via de nationale waterstof backbone. Omdat de toekomst en planning van groene waterstof nog erg onzeker is zet Yara nu eerst in op blauwe waterstof.   Het Carbon Capture & Storage (CCS) project in Sluiskil is het eerste project ter wereld waarbij de afgevangen CO2 grensoverschrijdend wordt opgeslagen. Daarmee baant het project een weg voor de Europese CO2 reductieambitie, waarvan CCS een belangrijk onderdeel is.

Geleverde diensten

Aanvraag vergunning omgevingswetIndustrielawaaiLuchtkwaliteit bedrijvenMilieueffectrapportage - merStikstofdepositie AERIUS

Wilt u
meer weten?

Onze collega’s helpen u
graag verder.

Erik Groothedde

Adviseur

Jochem Boschloo

Adviseur

Brendan Verberne

Medior adviseur