Actualisatie van AERIUS op 1 oktober 2024

Milieu

Ruimte

September 2024
Op dinsdag 1 oktober 2024 vindt de jaarlijkse actualisatie van AERIUS Calculator plaats. Deze actualisatie bevat de recente inzichten uit metingen en wetenschappelijk onderzoek over de emissie en depositie van stikstof. AERIUS Calculator wordt gebruikt om de stikstofdepositie van activiteiten op stikstofgevoelige natuurgebieden te berekenen en dient als hulpmiddel voor toestemmingsverlening.

Nieuwe berekeningen

Het is wettelijk verplicht om bij vergunningverlening uit te gaan van de actuele versie van AERIUS. In het geval van lopende procedures zal SPA WNP bestaande berekeningen opnieuw uitvoeren om te zien of de uitkomsten nog passen binnen het toetsingskader. Voor nieuwe aanvragen wordt gewacht met definitieve berekeningen tot 1 oktober, om dubbel werkt te voorkomen.

Eén van de nieuwe inzichten die wordt verwerkt in AERIUS is dat bij een zogenaamde ‘koude start’ van een verbrandingsmotor er tijdelijk significant meer NOx vrijkomt. In veel gevallen zullen AERIUS-berekeningen hierop aangepast moeten worden.

Een andere aanpassing betreft het toevoegen van hersteldoelen voor een aantal Natura 2000-gebieden. Dit zijn habitats die op dit moment in bepaalde delen van een gebied niet meer aanwezig zijn, maar waarvan het doel is om deze op dezelfde locatie terug te brengen. In de nieuwe versie van AERIUS Calculator is het mogelijk om een berekening uit te voeren op deze hersteldoelen. Het ligt in de reden dat, om significante gevolgen voor Natura 2000-gebieden uit te sluiten, ook de rekenresultaten op de hersteldoelen moeten worden betrokken. Voor de hersteldoelen zal immers een (blijvende) daling van de stikstofdepositie nodig zijn. Als deze rekenresultaten in de beoordeling moeten worden meegenomen, dan kan dat een extra obstakel vormen om te komen tot een sluitende AERIUS-berekening.

PAS-melders

Een ander onderwerp dat tevens wordt meegenomen in de wijziging van de Omgevingsregeling – waar ook de actualisatie van AERIUS onder valt – is het voornemen om voorrang te geven aan alle PAS-melders bij vrijkomende stikstofruimte in de stikstof. Om voor de PAS-melders tot een vergunning te komen, is in een aantal gevallen eerst stikstofruimte nodig. Deze stikstofruimte wordt vrijgemaakt door bronmaatregelen en beschikbaar gesteld via het stikstofregistratiesysteem (SSRS-bank).

Tot nu toe geldt dat het bevoegd gezag bij het reserveren van stikstofdepositieruimte voor gemelde PAS-projecten voorrang geeft aan projecten ten aanzien waarvan het voor 13 januari 2022 een verzoek heeft ontvangen tot handhaving. In het kader van het verbreden van de aanpak PAS-melders wil de overheid voorrang geven aan alle PAS-melders waartegen een handhavingsverzoek is ingediend, onafhankelijk van het moment waarop het handhavingsverzoek is ingediend.

 

 

 

 

Wilt u
meer weten?

Onze collega’s helpen u
graag verder.