IKC De Steiger

Bouw

Aan de Merwedelaan in Terneuzen wordt een nieuw integraal kindcentrum (IKC) ‘De Steiger’ ontwikkeld. In het plan aan de Merwedelaan wordt de bestaande gymzaal niet gesloopt, maar juist opgenomen in het ontwerp. Deze nieuwe basisschool omvat drie gefuseerde basisscholen: ‘De Hille’, ‘De Geule’ en ‘De Meerpaal’.

SPA WNP ingenieurs heeft Bouwbedrijf Schrijver gedurende het ontwerptraject (UAV-gc contract) bijgestaan om een hoge kwaliteit te leveren als het gaat om daglichttoetreding en akoestiek. Hierbij is niet alleen getoetst aan de regelgeving, maar er is ook advies gegeven om er een gezond schoolgebouw van te maken aan de hand van de richtlijn Frisse Scholen.

Eind februari was het hele bouwteam door het bouwbedrijf uitgenodigd om te komen kijken op de bouwplaats. Er wordt nog steeds hard gewerkt zodat het gebouw na de zomervakantie in gebruik genomen kan worden.

 

 

 

Geleverde diensten

DaglichttoetredingGeluid van installatiesGeluidhinder van binnenOmgevingsvergunning

Daglichtfactor

Tijdens het ontwerptraject is de daglichttoetreding op realistische wijze gesimuleerd door middel van de daglichtfactor. Met een driedimensionale simulatie wordt in kaart gebracht hoeveel procent van het daglicht in het klaslokaal komt. De hoge puien hebben zichtbaar effect, ook al staat de steiger nog rondom het gebouw.

Verbeteren van bestaande gymzaal

Van de bestaande gymzaal worden de houten latten van het plafond hergebruikt. Bij het bouwplaatsbezoek waren al diverse latten verticaal gepositioneerd als wandafwerking bij de ramen. Om de akoestiek van de gymzaal te verbeteren, worden er ook akoestische wandpanelen toegepast. Door gebruik te maken van wandpanelen worden flutterecho’s voorkomen en is de nagalmtijd lager. Hiermee wordt voldaan aan de KVLO-eisen die gelden voor gymzalen. De akoestische panelen bestaan uit geperforeerde houten platen met daarachter minerale wol (rechts op de foto).

Akoestiek

Ook in de klaslokalen en leerpleinen is aandacht besteed aan de akoestiek. In het gebouw wordt bovenop de plafondplaten gebruik gemaakt van een extra laag absorptiemateriaal. Het doel is om ook van lagere tonen het geluid te dempen. Niet alleen de nagalmtijd, maar ook installatiegeluid vanwege het ventilatiesysteem wordt beperkt. Een goed voorbeeld hiervan zijn de geluiddempers bij alle toevoerventielen in de klaslokalen.

Wilt u
meer weten?

Onze collega’s helpen u
graag verder.

Daan Steeghs

Adviseur

Gerton van Middendorp

Adviseur

Jeroen Ploos van Amstel

Adviseur