Zorgen geluidsoverlast warmtepompen ongegrond

Sinds 1 juli mogen nieuwbouwpanden geen gasaansluiting meer hebben. Dat staat in de Wet Voortgang EnergieTransitie. Ontwikkelaars moeten dus op zoek naar alternatieven voor verwarmen en koelen. Een warmtepomp is een goede gasloze optie. Een warmtepomp gebruikt weinig energie in vergelijking met de opbrengst. Bovendien is de investering in een warmtepomp, door de geldende subsidieregeling, relatief laag.

Warmtepomp als geluidsbron

Maar een warmtepomp produceert ook geluid. Een belangrijk aspect voor de omgeving. Gelukkig blijkt uit recente onderzoeken van SPA WNP Ingenieurs dat de angst voor geluidhinder, mits de juiste maatregelen worden genomen, ongegrond is. De geluidemissie van de warmtepompen die wij hebben gemeten, voldeden prima aan de geluidsnormen die de gemeente stelt. Op dit moment zijn er nog geen landelijke geluidsnormen voor warmtepompen. Naar aanleiding van kamervragen over dit onderwerp heeft de Minister gezegd dat het Bouwbesluit 2012 hierop aangevuld zal worden.

Advies vooraf

Naast geluidmetingen kunnen we ook akoestisch onderzoek doen op basis van leveranciersgegevens. We kijken dan met een geluidmodel vooraf of er wordt voldaan aan geluidsnormen. Het voordeel van deze aanpak: als het toch stiller moet, kunnen we meteen advies geven over de juiste maatregelen.

Meer weten over warmtepompen en geluid?